
Clica aquí per veure la notícia.
Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau l’alumnat de 4rt B i C de la ESO va realitzar les seves definicions de pau.
Aquí tenim alguns exemples:
La pau és, segons nosaltres, la no violència, aconseguida per mitjà del respecte als drets humans, el diàleg i la seguretat de la població.
Per a nosaltres la pau significa que es respectin els drets humans i que hi hagi solidaritat envers els altres, que es respectin les normes i que hi hagi democràcia mitjançant el diàleg.
La pau és una utopia que implica el no a la guerra, el respecte als drets humans i la llibertat d’expressió.
La pau és la cooperació i la comunicació entre les dues parts d’un conflicte mitjançant el diàleg per tal d’aconseguir la solució amb la no violència.
La pau és una sensació de seguretat que es pot aconseguir dialogant, i respectant les opinions dels altres, sent tolerants, i així amb esforç aconseguir la llibertat que tots busquem.
La pau és un camí cap al diàleg, la no violència i cap el respecte dels drets humans.
T'atreviries a fer la teva definició de la pau?
Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau, els alumnes de 4rt A i 2n d’ESO A C van completar l’activitat dels seus companyes/es (que havien definit el concepte pau) tot proposant activitats concretes perquè la pau sigui possible al món.
Algunes de les seves aportacions van ser les següents: participar en ONG, fer manifestacions, participar en campanyes, fer escoles, no discriminant per raons de sexe, fer vídeos, comprar productes de comerç just, aprofitar les campanyes que es fan des de l’escola, aprofitar les coses al màxim i donar-les quan ja no les fem servir (roba vella), apadrinar nenes/es, prohibir que hi hagi nens/es soldat, fer grups de facebook per denunciar temes, etc.
Destacaríem les següents propostes:
“Si es fabriquen més cotxes elèctrics, no es necessitarà tant petroli i es reduiran les guerres”.
“Fer manifestacions: és una cosa que encara que no ho sembli serveix d’algu”.
“Una iniciativa amb la qual els nens i nenes s’acostumin a parlar per solucionar problemes o conflictes”.
Ens podríeu ajudar a fer més gran la llista de propostes?
Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau l'alumnat de 2n ESO B també va fer les seves definicions sobre pau. Us deixem amb algunes perquè pugueu reflexionar-hi:
La pau és quan no hi ha guerres ni violència i on s’utilitza el diàleg per prendre decisions.
La pau és no barallar-se, no utilitzar la violència per expressar-te, sinó utilitzar el diàleg i també posar-se en el lloc dels demés i respectar els drets humans.
La pau requereix empatia, solidaritat, democràcia, comunicació, no violència, no guerra i equitat per aconseguir el desenvolupament de la humanitat.
Estàs d'acord amb aquestes definicions? Afegiries alguna cosa?
Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau l’alumnat de 1r d’ESO C va definir la paraula pau i va veure com a vegades ens és més fàcil fer dibuixos que representin la guerra que dibuixos que representin la pau. Per tal de trencar aquesta dinàmica van fer dibuixos representant la pau com els que podeu veure a sobre d'aquestes línies.
Algunes de les definicions de pau que ens van donar van ser les següents:
La pau és no fer la guerra, respectar els drets humans, no a la violència i molta solidaritat.
Pau: sentiment de no violència i amor entre els homes.
La pau està quan la gent és solidària quan no hi ha violència quan les persones tenen seguretat i els nens poden anar a l’escola.
Com t'imagines la Pau? Envia'ns el teu dibuix de pau i el publicarem al blog.
Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau als cursos de 1er A i B d’ESO vam estar reflexionant sobre perquè hi ha guerres al món i vam tractar de definir la paraula Pau; a partir d’un llistat de paraules els/les alumnes en seleccionaven 4 per fer la seva definició, algunes de les definicions resultants són les següents:
La pau és la igualtat entre tots els humans, la no-violència entre països i els respecte pels Drets Humans.
La pau és complir les normes i no provocar conflictes i s’aconsegueix dialogant i sabent escolar.
La pau és no fer guerres, sinó solventar les coses amb diàleg, i que tothom pugui donar la seva opinió i ser solidari per participar.
Amb la comunicació, el respecte als drets humans i una mica d’empatia aconseguirem la no violència, la pau.
La pau és la igualtat de les persones, la no violència per evitar guerres, la solidaritat de les persones i el diàleg.
Què opines d’aquestes definicions? Canviaries alguna cosa?
En el marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau, a 3r d’ESO C les propostes que l’alumnat va elaborar per contribuir a que hi hagi pau al món parlen de la nostra manera d’actuar en el dia a dia (aprendre a no discutir amb els companys, no “liar-la” a classe, reflexionar sobre el que es fa, compartir, ser amable) i també d’accions concretes com col·laborar amb ONG, anant a manifestacions, actuar contra els conflictes a través del diàleg, actuar en favor de la pau, cremar les armes, fer convenis per parlar, etc.
Alguns van focalitzar les arrels del problema en els governs corruptes i la venda d’armes. Altres van idear un petita campanya per organitzar una recollida d’aliments que consistiria en fer cartells de publicitat de la campanya i penjar-los a supermercats, recomenacions personals a amics, fer un foro a internet i fent una manifestació per motivar a la gent.
Des del 3r ESO A i B ens proposen un seguit d’accions que podem fer per contribuir a la pau mundial:
Destaquem les següents reflexions de Martí Bridjebater i Marc Ericsson:
Pressionar a les autoritats per redistribuir els recursos en busca del benefici comú i no del propi.
Encarregar-se de no consumir productes elaborats per entitats que s’enriqueixin a costa de l’explotació dels col·lectius més dèbils. (...)
Fer soroll, com a membre del poble, per tal que la pressió sobre els qui es beneficien dels conflictes els obligui a reformar un sistema que augmenta les diferències econòmiques.
Quines altres accions creus que pots fer en el teu dia a dia per contribuir a la pau al món?