martes, 9 de febrero de 2010

Compta amb mi 4rt B C d'ESO dels Maristes-la Immaculada



Fotografia: Globus de la pau enlairat
Dibuix de Gerard Moreno (4rt A) Representant el globus

Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau l’alumnat de 4rt B i C de la ESO va realitzar les seves definicions de pau.


Aquí tenim alguns exemples:


La pau és, segons nosaltres, la no violència, aconseguida per mitjà del respecte als drets humans, el diàleg i la seguretat de la població.


Per a nosaltres la pau significa que es respectin els drets humans i que hi hagi solidaritat envers els altres, que es respectin les normes i que hi hagi democràcia mitjançant el diàleg.


La pau és una utopia que implica el no a la guerra, el respecte als drets humans i la llibertat d’expressió.


La pau és la cooperació i la comunicació entre les dues parts d’un conflicte mitjançant el diàleg per tal d’aconseguir la solució amb la no violència.


La pau és una sensació de seguretat que es pot aconseguir dialogant, i respectant les opinions dels altres, sent tolerants, i així amb esforç aconseguir la llibertat que tots busquem.


La pau és un camí cap al diàleg, la no violència i cap el respecte dels drets humans.


T'atreviries a fer la teva definició de la pau?

Compta amb mi a 4rt A i 2n A C d'ESO als Maristes-la Immaculada


Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau, els alumnes de 4rt A i 2n d’ESO A C van completar l’activitat dels seus companyes/es (que havien definit el concepte pau) tot proposant activitats concretes perquè la pau sigui possible al món.


Algunes de les seves aportacions van ser les següents: participar en ONG, fer manifestacions, participar en campanyes, fer escoles, no discriminant per raons de sexe, fer vídeos, comprar productes de comerç just, aprofitar les campanyes que es fan des de l’escola, aprofitar les coses al màxim i donar-les quan ja no les fem servir (roba vella), apadrinar nenes/es, prohibir que hi hagi nens/es soldat, fer grups de facebook per denunciar temes, etc.


Destacaríem les següents propostes:


“Si es fabriquen més cotxes elèctrics, no es necessitarà tant petroli i es reduiran les guerres”.


“Fer manifestacions: és una cosa que encara que no ho sembli serveix d’algu”.


“Una iniciativa amb la qual els nens i nenes s’acostumin a parlar per solucionar problemes o conflictes”.


Ens podríeu ajudar a fer més gran la llista de propostes?

Compta amb mi a 2n d'ESO B dels Maristes-la Immaculada.


Fotografia: Preparació per l'enlairement del globus de la pau.

Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau l'alumnat de 2n ESO B també va fer les seves definicions sobre pau. Us deixem amb algunes perquè pugueu reflexionar-hi:


La pau és quan no hi ha guerres ni violència i on s’utilitza el diàleg per prendre decisions.


La pau és no barallar-se, no utilitzar la violència per expressar-te, sinó utilitzar el diàleg i també posar-se en el lloc dels demés i respectar els drets humans.


La pau requereix empatia, solidaritat, democràcia, comunicació, no violència, no guerra i equitat per aconseguir el desenvolupament de la humanitat.


Estàs d'acord amb aquestes definicions? Afegiries alguna cosa?

Compta amb mi 1er ESO C dels Maristes-la Immaculada



Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau l’alumnat de 1r d’ESO C va definir la paraula pau i va veure com a vegades ens és més fàcil fer dibuixos que representin la guerra que dibuixos que representin la pau. Per tal de trencar aquesta dinàmica van fer dibuixos representant la pau com els que podeu veure a sobre d'aquestes línies.


Algunes de les definicions de pau que ens van donar van ser les següents:


La pau és no fer la guerra, respectar els drets humans, no a la violència i molta solidaritat.


Pau: sentiment de no violència i amor entre els homes.


La pau està quan la gent és solidària quan no hi ha violència quan les persones tenen seguretat i els nens poden anar a l’escola.


Com t'imagines la Pau? Envia'ns el teu dibuix de pau i el publicarem al blog.


Compta amb mi a 1er ESO A B dels Maristes-La immaculada


Fotografia: Aspecte de la pissarra durant la realització del taller.

Dins del marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau als cursos de 1er A i B d’ESO vam estar reflexionant sobre perquè hi ha guerres al món i vam tractar de definir la paraula Pau; a partir d’un llistat de paraules els/les alumnes en seleccionaven 4 per fer la seva definició, algunes de les definicions resultants són les següents:


La pau és la igualtat entre tots els humans, la no-violència entre països i els respecte pels Drets Humans.


La pau és complir les normes i no provocar conflictes i s’aconsegueix dialogant i sabent escolar.


La pau és no fer guerres, sinó solventar les coses amb diàleg, i que tothom pugui donar la seva opinió i ser solidari per participar.


Amb la comunicació, el respecte als drets humans i una mica d’empatia aconseguirem la no violència, la pau.


La pau és la igualtat de les persones, la no violència per evitar guerres, la solidaritat de les persones i el diàleg.


Què opines d’aquestes definicions? Canviaries alguna cosa?

Compta amb mi a 3r ESO Maristes-la Immaculada


Dibuix: "Actuant localment per una cultura del pau glogal"

En el marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau, a 3r d’ESO C les propostes que l’alumnat va elaborar per contribuir a que hi hagi pau al món parlen de la nostra manera d’actuar en el dia a dia (aprendre a no discutir amb els companys, no “liar-la” a classe, reflexionar sobre el que es fa, compartir, ser amable) i també d’accions concretes com col·laborar amb ONG, anant a manifestacions, actuar contra els conflictes a través del diàleg, actuar en favor de la pau, cremar les armes, fer convenis per parlar, etc.

Alguns van focalitzar les arrels del problema en els governs corruptes i la venda d’armes. Altres van idear un petita campanya per organitzar una recollida d’aliments que consistiria en fer cartells de publicitat de la campanya i penjar-los a supermercats, recomenacions personals a amics, fer un foro a internet i fent una manifestació per motivar a la gent.


Des del 3r ESO A i B ens proposen un seguit d’accions que podem fer per contribuir a la pau mundial:

  • Comprar productes de comerç just (sense treball infantil, explotació), productes solidaris. No comprar marques que sabem que exploten als seus treballadors (boicot a les marques).
  • Consumir productes ecològics i sostenibles.
  • Col·laborar i participar amb ONG (voluntariats)
  • No comprar jocs de violència.
  • Que ningú tingui armes.
  • Ajudar a que es respectin els drets humans al nostre entorn més proper.
  • Fer pàgines web.

Destaquem les següents reflexions de Martí Bridjebater i Marc Ericsson:


Pressionar a les autoritats per redistribuir els recursos en busca del benefici comú i no del propi.

Encarregar-se de no consumir productes elaborats per entitats que s’enriqueixin a costa de l’explotació dels col·lectius més dèbils. (...)

Fer soroll, com a membre del poble, per tal que la pressió sobre els qui es beneficien dels conflictes els obligui a reformar un sistema que augmenta les diferències econòmiques.


Quines altres accions creus que pots fer en el teu dia a dia per contribuir a la pau al món?


viernes, 5 de febrero de 2010

Compta amb mi al IES Ramon Casas i Carbó


Dibuix del grup format per la Nerea, la Jessi, la Judit, la Mireia i l'Elsa

Els alumnes de 2n d'ESO del IES Ramon Casas i Carbó van celebrar el Dia Escolar de la No violència i la Pau realitzant el taller de Compta amb mi. A la primera part del taller es va parlar sobre els drets humans i a la segona part, per grups, van definir la paraula "PAU". Per fer-ho podien escollir entre un llistat de paraules proposades: no guerra, respecte als drets humans, responsabilitat, escoltar, no cridar-se, diàleg, conflicte, camí, sostenibilitat, utopia, llibertat d'expressió etc.

Algunes de les definicions que van realitzar són les següents:
  • La pau consisteix en la no violència, en la solidaritat entre les persones de diferents països, a respectar els drets de cada persona i a tenir un diàleg lliure. (Nerea, Jessi, Judit, Mireia, Elsa).
  • La pau vol dir tenir respecte dels drets humans, escoltar les opinions dels altres i no fer guerra ni tenir violència. (Claudia, Daniela, María, Ainhoa, Olga).
  • Es coneix per pau el procés de cooperació i diàleg de varis països per no barallar-se i dir no a la guerra. (Anònim).
  • La pau és no a la guerra entre països ni entre ciutats, no violència, i si democràcia amb comunicació; perquè tot el món estigui feliç i content, perquè si hi ha guerra tot el món pot desapareixer o morir. (Anònim).
Després de fer les seves pròpies definicions vam parlar dels conceptes de "pau negativa" i "pau positiva". S'entén la pau positiva com un "procés actiu de construcció de justícia per aconseguir l'harmonia de l'ésser humà amb ell mateix, amb els altres i amb el medi en el qual viu".

T'atreveixes a fer alguna altra definició de la paraula "pau"?

Compta amb mi al Centre d'Estudis Montseny


Dibuix: Llibre de visites d'Akwaba després de l'activitat del "llac encantat".

Durant la setmana de celebració del Dia Escolar de la No violència i la Pau, a 4rt de primària del Centre d'Estudis Montseny, vam parlar dels drets humans i de la importància de resoldre els conflictes quotidians a través del diàleg. També vam jugar a passejar amb els ulls tancats per un llac encantat. Quan obríem els ulls en adonavem que potser havíem caigut a l'aigua glaçada del llac i els nostres companys/es ens salvaven donant-nos una abraçada. Vam tornar a jugar al joc fent un cuc... les emocions estaven servides!

Paraules que apropen: Dret a l'educació


En el marc del Dia Escolar de la No violència i la Pau, al Centre d'Estudis Montseny l'alumnat de 3r de primària s'ha posat a la pell dels nens/es la Casa d'acollida de Gonfreville i els han enviat missatges explicant-los com és la seva escola.

Paraules que apropen al Centre d'Estudis Montseny: El viatge del Konan


Dibuix d'un alumne de P3


El Centre d'Estudis Montseny va celebrar el Dia Escolar de la No violència i la Pau amb activitats també pels més petits. L'alumnat de preescolar va escoltar atentament la història de l'elefantet Konan i la seva família, que viatgen del nord al sud de Costa d'Ivori, per cercar la pau; un lloc on la gent es fa petons, abraçades i pessigolles i han après a no barallar-se i compartir les coses. En el camí es trobarà bons companys de viatge: la jirafa, els cocodrils i el mico.

miércoles, 3 de febrero de 2010

Jocs de Guerra al Centre d'Estudis Montseny

El grup de 2n B d'ESO del Centre Estudis Montseny, ens ha deixat la següent crònica de l'activitat:

"La Fundació Akwaba ha vingut a parlar-nos sobre la guerra de Costa d'Ivori, que va començar l'any 2002 i va acabar aproximadament en l'any 2007. Va començar quan el país es va dividir en nord i sur, com els del sur tenien més empreses i més diners que els del nord, els del nord no van deixar passar als camions i els del sur es van empobrir. Aleshores els del sud van començar a atacar als nortenys i moltes famílies van abandonar als seus fills, i així els del nord els van convertir en nens/es soldat. La nostra opinió es que no han de fer tot el que han fet amb els nens/es".

Pel que fa l'apartat de denúncies, l'alumnat ens ha dit el següent:

Denunciem que
  • els menors d'edat siguin soldats i els tractin com a objectes.
  • els menors pensin que les armes són joguines.
  • els soldats violin a les nenes.
  • es vulnerin els drets humans.
  • hi hagi guerres.
  • la desigualtat de gènere.
  • els menors s'hagin de separar de la família per la guerra.
  • l'analfabetisme de part de la població.
  • el rebuig de les nenes que han tingut fills.
  • els soldats droguin als nens/es per aconseguir el que volen
  • els soldats bombardegessin hospitals i escoles.
Ara que ja sabem algunes de les injustícies que es cometen a les guerres, ajuda'ns a construir la pau! Visita les activitats que des de la Fundació Akwaba es van realitzar en motiu del Dia Escolar de la No violència i la Pau i deixa el teu comentari.

martes, 2 de febrero de 2010

Compta amb mi: els murals del Centre d'Estudis Montseny


En motiu del Dia Escolar de la No violència i la Pau els alumnes de 4rt de primària A, van assistir a una xerrada sobre la pau i els drets humans i van realitzar murals per grups: La Pau, Pau i amor, Fer un pacte per la Pau, Dialogar és millor que lluitar, Que tot el món tingui pau.

lunes, 1 de febrero de 2010

Paraules que ens apropen al CE Montseny


Fotografia al pati del CE Montseny el 29 de gener de 2010

El dia 30 de gener és el dia Escolar de la No violència i la Pau, i per aquest motiu talleristes de la Fundació Akwaba es van desplaçar fins el centre per realitzar diversos tallers. Del taller "Paraules que ens apropen" realitzat amb els alumnes de 1er d'ESO van sortir les següents reflexions:

Los movimientos y señales de una persona ayudan a entenderse con personas que hablan otros idiomas.

Crec que gràcies al respecte podem arribar lluny, simplement arribant a un acord.

Parlar és una forma molt eficient de comunicar-se.

La tolerància i el respecte són un idioma global.

El respecte és important en la convivència del dia a dia.

Si vols que t'escoltin a tu, enrecorda't, escolta tu abans.

Estàs d'acord amb les afirmacions fetes?